Nyjæger – hvordan får du succes med din nye passion?
Stort tillykke med dit nyligt erhvervede jagttegn! 

Men hvad så nu? Hvordan kommer du igang med jagt? Hvor skal du lægge dit fokus? Hvilket udstyr bør du anskaffe dig? Og hvorfor bliver Openlands din nye bedste ven?

Vi har samlet 5 gode råd til, hvordan du får en kanon start som jæger!

1. Undersøg de forskellige jagtformer du ønsker at prøve kræfter med. Jo bedre din forståelse er for de forskellige jagtformer, jo større er chancen for at din første jagt bliver en super oplevelse. På denne måde bruger du din tid og penge optimalt.

 

2. Invester dine penge fornuftigt. Du kan med fordel undersøge markedet for brugte våben, da du i mange tilfælde kan gøre en god handel. Sørg for, at du fra start har mulighed for at deltage i en bred vifte af forskellige jagtformer ved at vælge det mest alsidige våben og kaliber. Vi anbefaler, at du overvejer kaliber 12I70 eller 12I76 til et haglgevær, og at du vælger imellem kaliber 6,5×55, .308 Winchester og 30-06 til en riffel. Fordelene er mange, men specielt hvad angår pris og tilgængelighed på ammunition, er disse kalibre blandt de bedste valg for en førstegangskøber.

 

3. Når udstyret er på plads, skal du have fundet dig et areal, hvor du kan gå på jagt. Blandt de mere traditionelle indgangsvinkler finder du lokale jagtforeninger, konsortier, strand- og havjagt og reguleringsjagter. Desuden kan du overveje at anskaffe dig en hund, da godt hundearbejde er højt prioriteret, og du vil derfor opleve en stigende efterspørgsel på din tilstedeværelse på jagterne.

 

4. Dit netværk har stor betydning for dine muligheder for at komme på jagt, dels på nuværende tidspunkt og dels i fremtiden. En ydmyg og respektfuld tilgang til jagt, med omtanke for etik, vil i de fleste tilfælde medvirke til andre jægers interesse i at invitere dig med på jagt.

 

5. Openlands er din nye bedste ven! Vi skaber forbindelsen mellem dig og lodsejer. Du kan gratis oprette en bruger på vores app og undersøge mulighederne for at komme på lige netop den type jagt, der interesserer dig. Du kan nemt vælge de specifikke oplevelser, som du ønsker at prøve kræfter med. Og du betaler kun for den jagt du bruger!

img
Lad os se lidt nærmere på de 5 råd!

Mange nyjægere oplever en følelse af intens entusiasme i forestillingen omkring de mange oplevelser, der venter forude som resultat af erhvervelsen af jagttegnet. Jagttegnet er rigtigt nok adgangsgivende til nogle af de mest unikke naturoplevelser man kan få, men det er ikke jagttegnet alene, der giver nyjægeren mulighed for at komme på jagt. Der er nemlig en del relevante aspekter, du som nyjæger bør tage i betragtning efter du har fået dit jagttegn. Vi vil forsøge at overskueliggøre nogle af disse aspekter, så du føler dig bedre klædt på til at udforske din passion for jagt. 

 

Helt afgørende for dig som nyjæger er udgangspunktet – hvordan kommer jeg igang med jagt? Jagt er en aktivitet, der varierer meget lige fra fasanjagter på godser til jagt på trækkende vildt, herunder ande- og gåsejagt, eller den højt elskede bukkejagt. Som nyjæger kan du med fordel undersøge de forskellige jagtformer ved at læse om jagt eller se jagtvideoer, eller på anden vis etablere kendskab til de forskellige typer af jagt via netværk.  Det vigtigste er at finde den jagtform, der appellerer mest til dig. Dette vil gøre det nemmere for dig at at komme i gang, da du så har en bedre fornemmelse af, hvordan du investerer din tid og penge bedst.

img
Man skal aldrig gå ned på udstyr, men har du så overhovedet råd!

Når du har fået en ide om hvilken jagtform, der virker som den rette indgangsvinkel for dig, skal du have anskaffet dig det relevante udstyr. Hvad end det er jagt på fasan eller dåhjort, skal du tage stilling til dit budget. Som udgangspunkt bliver du ikke en bedre jæger af at anskaffe dig det dyreste udstyr, men pris og kvalitet hænger ofte sammen, også når det kommer til jagt. Du kan med fordel undersøge markedet for brugte våben, da de fleste våben i Danmark ikke er udsat for det slid som våbnene er bygget til at modstå, og du kan derfor lave en rigtig god handel med brugte våben. Derudover bør du som nyjæger overveje at anskaffe dig et alsidigt våben. I den sammenhæng er valget af kaliber vigtigt. Et haglgevær i kaliber 12I70 eller 12I76 er de mest anvendte i Danmark, og giver mulighed for at anvende haglgeværet i alle aspekter af jagt med hagl, hvad end der er tale om jagt på rådyr eller duer. Derudover er der det største udvalg af patroner til netop kaliber 12, og til gode priser. Den mindre kaliber 20 er steget i popularitet de seneste år, og er en udmærket kaliber til en letvægtsbøsse, men kalibreret må dog stadig siges at være meget mindre udbredt en kaliber 12. Om du vil skyde med Over and Under (O/U) eller Side by Side (S/S) våben er en smagssag, men de fleste nyjægere finder en O/U nemmere at anvende, når de først kommer på skydebanen.

 

Hvad riflede våben angår eksisterer der et endnu større udvalg af kalibre, hvor vi vil anbefale at du overvejer de tre mest udbredte kalibre: 6,5×55, .308 Winchester og 30-06. De tre kalibre er alle i mellemklassen af riffelpatroner, og dermed alsidige kalibre med mulighed for at nedlægge vildt op til 200 kg. uden unødvendigt rekyle og ødelæggelse af kød. Derudover har disse kalibre den fordel, at de er tilgængelige i alle butikker, og typisk er billig i både jagt og særligt træningsammunition.

img
Hvordan kommer du på din første jagt?

Når du har anskaffet det rette udstyr til at påbegynde din passion, skal du have fundet dig et jagtrevir. Jagt til leje på klassisk langtidskontrakt er efterhånden blevet en mangelvarer, og du kan med fordel afsøge alternativerne med det samme. 

 

I blandt de mere traditionelle indgangsvinkler kan du undersøge dit lokalområde for jagtforeninger, der eventuelt udbyder den type jagt, du har sat dig for at afprøve. Desuden findes der mulighed for at blive medlem af et konsortium. Fælles for begge muligheder er dog dels, at det er typisk dyrt at blive medlem og dels, at det for mange kan være svært at finde et konsortium hvor man passer ind, da jagt i høj grad er en social aktivitet. Det er tilmed også svært at finde en jagtmulighed, hvor du for relativt få penge kan komme til at afprøve lige nøjagtigt de jagttyper, du har interesse for. 

 

Alternativt, er der mange steder fri jagtret på vandet. Her kræver det dog enten en skydepram eller en motorbåd, der er godkendt til jagt. Reguleringsjagter på ræv, mårhund, råger, krager, duer eller gæs kan også være en rigtig god måde at komme afsted på jagt, samtidigt med du hjælper et lokalt konsortium, lodsejer eller jagtforening med at pleje deres revir. I mange tilfælde kan en jagthund også være en god måde at komme i gang med jagten. Gode jagthunde og deres ejere har høj prioritet ved fællesjagter, hvor jagthundenes arbejde i mange tilfælde er afgørende for en god afvikling af jagten. I blandt de mest anvendte jagthunde i Danmark findes ruhåret hønsehund, münsterländeren, setteren, gravhunden, labradoren og cocker spaniels. Fælles for alle hundene er, at de er sublime jagthunde på hver deres måde, og i de fleste tilfælde super gode familiehunde, hvorfor rigtig mange jægere har stor glæde af disse firbenede kammerater.

img
Du er dog ikke alene om passionen for jagt, og jagten i Danmark er som resultat heraf blevet præget af markante prisstigninger og høj konkurrence. Der findes også et andet alternativ til nemt at komme på jagt nemlig via Openlands!

Openlands er en professionel jagtudlejningsplatform, hvor du og dine venner kan booke jagtoplevelser direkte hos lokale lodsejere over hele landet. Målet med Openlands er at gøre det nemmere for dig at komme på jagt, samt at gøre det fleksibelt og interessant for lodsejere at leje deres jagt ud i begrænsede perioder. Lodsejere som benytter Openlands, kan sikre en optimal jagtforvaltning, da de selv kan styre; hvornår jagten afholdes, hvor mange jægere der kan deltage, samt hvilket vildt der må jages

 

Et godt netværk er i mange tilfælde altafgørende for dine muligheder, og jagt er ingen undtagelse. Openlands giver dig mulighed for at afprøve lige nøjagtig den jagtform du drømmer om at prøve kræfter med, samtidigt med at du får mulighed for at møde andre jægere og på den måde udvide dit netværk. Udvidelse af dit netværk giver dig mulighed for at blive inviteret på mere jagt. Openlands gør det muligt for dig at være impulsiv, og invitere dine kammerater med på spændende jagtoplevelser i hele landet. Du får også nemmere ved at administrere dit jagtbudget og opnå value for money, da Openlands har en højere grad af gennemsigtighed med pris og kvalitet end du finder andre steder. Der er altså stor sandsynlighed for at du finder den type jagt, der gør dig glad, hvad end der er tale om trykjagt, anstandsjagt, klassiske fællesjagter, bukkejagt, andejagt eller noget helt andet! 

 

Jagterne bliver booket efter først-til-mølle princippet, så hvis du ikke allerede er blandt de flere end tusind jægere, der har hentet vores app “Openlands”, så skynd dig at hent den i AppStore eller Google Play. Appen er gratis, og vi glæder os til at hjælpe dig med at finde dit næste jagteventyr!

 

Endnu engang stort tillykke med dit jagttegn! 

 

Knæk og bræk!